Divendres, 27 abril 2018 14:45

Identifiquen sis espècies de fongs que demostren que els habitants del poblat de la Draga ja utilitzaven bolets per fer foc fa 7300 anys

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)

Font: ACN. Un equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Museu d'Arqueologia de Catalunya i la Institució Milà i Fontanals - CSIC ha documentat sis espècies de fongs al jaciment neolític de la Draga que demostren que els habitants del poblat ja van utilizar bolets per encendre i transportar foc fa 7.300 anys.

Aquesta troballa suposa un dels casos més antics sobre l'ús tecnològic dels fongs documentats fins ara i és fruit de les diverses intervencions arqueològiques realitzades al jaciment, que han permès també posar al descobert una singular col·lecció d'aquests organismes, única a la prehistòria europea. L'estudi d'aquest atípic conjunt de restes s'ha publicat a la revista 'PLOS ONE'.

Els investigadors han explicat que tot i que l'ús del foc hi està ben documentat, a La Draga fins ara no havien trobat cap prova sobre els materials que usaven per encendre'l o transportar-lo. Les dades apunten que la majoria dels bolets recuperats a La Draga van ser seleccionats, traslladats dels boscos dels voltants del poblat, assecats i emmagatzemats, amb la intenció de ser utilitzats com a esca. A més, dues de les peces que han analitzat presenten mostres evidents d'haver estat manipulades amb aquesta finalitat, cosa que avala la hipòtesi de la recerca.

Les condicions excepcionals del jaciment de La Draga per a la conservació de restes arqueològiques, que estan submergides al nivell freàtic, han permès als investigadors recuperar fins a 86 restes de fongs i realitzar-ne l'estudi taxonòmic, identificant la presència de les sis espècies esmentades. La majoria dels exemplars recuperats a la Draga poden créixer sobre els troncs d'arbres morts o parasitar arbres vius.  Els investigadors asseguren que la troballa fa de La Draga un cas excepcional per a l'estudi de l'ús de fongs a la prehistòria. És un dels jaciments on major quantitat i diversitat de fongs s'han pogut recuperar fins ara.

Llegir 658 vegades Darrera modificació el Divendres, 27 abril 2018 17:06

Deixa un comentari

Asegura't que has escrit tota la informació requerida, indicada amb un asterisc (*). No es permet el codi HTML.

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per a millorar l'experiència de l'usuari i per a recollir informació estadística anònima que s'envia a tercers per al seu processament. Si ho accepteu cliqueu "D'acord"; si voleu més informació sobre la política de privacitat accediu a "Saber-ne més", o podeu continuar sense habilitar les galetes (l'experiència de navegació es podria veure afectada).