Aquesta setmana s’han acabat els treballs sobre el terreny a la vila romana de Vilauba després d’un mes de campanya d’excavacions i ara comença el treball de neteja i identificació de tot el material recollit.
Durant aquestes setmanes els arqueòlegs han treballat en dos sectors diferents i tots dos han aportat noves informacions. Segons ha explicat un dels responsables dels treballs, Joan Frigola, destaquen els milers de fragments de ceràmiques i ossos d’animals que s’han trobat a un retall de terreny, d’uns vint metres de diàmetre en alguns sectors i metre i mig de profunditat. Les restes trobades en aquest sector daten de finals del segle I i principis del segle II, un període del que, fins el moment, es tenia poca informació. I és que les fases posteriors van fer que els nivells dels primers assentaments de la vila no siguin tant coneguts. Amb tot el material recollit aquest any es podrà complementar la visió que tenien fins ara els investigadors de l’època Alt Imperial de Vilauba.
Aquest tros de terreny hauria servit, en un inici per treure les argiles necessàries per fer les construccions i, posteriorment, va servir com a abocador per llençar tots els residus de l’obra, així com el material que ja no servia.
Pel que fa a l’excavació a un pou visigot que feia temps que tenien localitzat però que fins ara no hi havia treballat, han extret mostres de la terra en la que trobaran carbons i llavors pque permetran explicar com era el paisatge de l’època i quins tipus de conreu hi havia.
Ara els arqueòlegs estan treballant al Museu Arqueològic rentant les peces trobades, per després procedir a identificar-les individualment, fer un inventari i classificar tot el material que ha sortit de l’excavació.