El Celler Sant Llop ha recuperat el cultiu de vinya a Miànigues, una zona on ja s’elaborava vi fa vint segles enrere, primer a la vil·la romana de Vilauba i, posteriorment, a l’enclavament de Miànigues.
Aquest dilluns s’ha presentat el projecte, que ha començat amb la plantació d’11.000 ceps en un terreny de quatre hectàrees, i que ha permès produir 4.800 ampolles de “La Milla XI”, fent referència a un punt concret de l’antiga via romana entre Girona i Santa Pau. De moment s’han elaborat dues varietats: un vi rosat lleuger, fresc i agradable, i també un vi negre que es presenta amb més cos i força després d’haver estat tres mesos conservat en fusta.
El tècnic del Celler Sant Llop, Xavier Cornejo, explica que la principal particularitat és la recuperació d’aquest cultiu al Pla de l’Estany, on es va començar a elaborar vi fa 2.000 anys i es va mantenir fins a finals del segle XIX, amb l’aparició de la fil·loxera.
De moment el Celler Sant Llop ha començat amb 11.000 ceps però la intenció és poder créixer a curt i mitjà termini, doblant l’espai i augmentar la producció fins a les 40.000 ampolles. Les vinyes del Celler Sant Llop estan situades en el mateix emplaçament en el qual es van establir els primers pobladors de la vil·la romana i visigoda de Vilauba. Cornejo ha explicat que la ubicació de les vinyes, al Terraprim del Pla de l’Estany, és òptima per la producció de vi, amb la humitat de l’Estany, però també els aires de tramuntana que arriben de l’Empordà.
La presentació d’aquest nou celler ha estat aquest dilluns, amb les intervencions de Marc Bramon i Xavi Cornejo, representant i tècnic del Celler Sant Llop, respectivament; l’arqueòleg i historiador Joaquim Tremoleda; Ferran Vila, sommelier, campió d’Espanya el 2022 i campió de Catalunya el 2018; i Jordi Bosch “Barraca”, pintor i escultor.