El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha declarat l’emergència cinegètica als massissos de les Gavarres i de Rocacorba amb un total de 38 municipis afectats.
Són poblacions de les comarques del Gironès, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i una de la Garrotxa i, entre elles, hi trobem Sant Miquel de Campmajor, Camós, Porqueres, Cornellà del Terri i Palol de Revardit. En aquestes dues masses boscoses, concretament 87.841 hectàrees, hi ha unes densitats molt altes de senglar que originen danys reiterats en els camps agrícoles i per això s’activa aquesta mesura. L’objectiu es reduir aquest densitat que ara mateix és de setze senglars per quilòmetre quadrat en un 70% per arribar a una mitjana d'entre quatre i cinc.
El Departament estableix el nombre mínim de captures que caldrà assolir des de l’inici d’aquesta temporada de caça i mentre l’Emergència Cinegètica estigui vigent en les 21 Àrees Privades de Caça de les Gavarres i les 9 de Rocacorba. Això vol dir que en el període que va de setembre de 2022 a 31 de maig d’enguany al massís de Rocacorba les captures a assolir serien de 2.234. La prioritat és aplicar la selectivitat en la seva captura, sempre que sigui possible, i capturar individus joves enfront dels adults, i femelles enfront de mascles. També establir les mesures de caràcter cinegètic permeses i les mesures de control de les actuacions realitzades. També es duran a terme les mesures de seguiment del resultat de les actuacions.
La situació de superpoblació de senglars a les comarques gironines s’ha agreujat enguany per la situació de sequera, fet que ha comportat un augment, comparat amb anys anteriors, de la seva presència en zones de conreus i en zones urbanes i periurbanes. Més senglars implica un increment de danys als cultius i d’accidents de trànsit, efectes nocius sobre la biodiversitat, incidències cada vegada més nombroses en nuclis urbans i/o zones de seguretat i amb persones i afectacions als béns materials, i també augmentar el risc de malalties com la Pesta Porcina Africana.
Les dades disponibles de les dues darreres temporades a la demarcació de Girona mostren que les batudes han augmentat el nombre de les captures globals un 29%.