Més d’una vintena d’explotacions agràries, allotjaments, restaurants i activitats de la comarca del Pla de l’Estany formaran part de la tercera edició de “Benvinguts a Pagès”, aquesta proposta de la Generalitat per donar a conèixer el territori que enguany tindrà lloc aquests propers dies 9 i 10 de juny. Les propostes locals s’han presentat aquest dimecres al Consell Comarcal del Pla de l’Estany.
Productors d’oli, vi, mel, llet i carn de vedella, obriran les seves portes perquè els visitants puguin conèixer, tastar i comprar productes en origen. A la comarca hi participen com a productors el Celler Baronia de Vilademuls, Medalla d’Argent pel seu vi negre de criança de l’any 2012 al concurs GIROVI-2017; els productors de mel Dolça Abella de Crespià; la Granja Mas Colomer d’Esponellà, especialitzada en l’elaboració de iogurts, flams, matons i pastissos de formatge amb llet de vaca; Mas Auró d’Esponellà, productors d’oli d’oliva verge premiats amb diverses medalles d’or a concursos internacionals de Londres, el Japó i Nova York; l’explotació familiar Nous Can Llavanera de Crespià i Vedella del Terraprim d’Orfes, ramaderia semiextensiva que manté una estreta relació amb el medi natural.
Els restaurants que ofereixen el seu menú de pagès són: Can Roca d’Esponellà, Can Mià de Palol de Revardit, La Cassola de Banyoles i el Mas Ferrer de Cornellà del Terri. Pel que fa als allotjaments que aquests dies oferiran descomptes especials o donaran cistelles de productes típics de la comarca, hi ha el Càmping la Vall de Campmajor i diverses cases rurals: Can Cleda d’Esponellà, Can Font Olives de Vilademuls, Can Xargay de Mata, El Solei de Porqueres, La Sala de Camós i Mas Tulsà de Palol de Revardit.
Les activitats complementàries d’aquesta edició, que organitza el Museu Arqueològic de Banyoles, són la visita amb recreacions 3D a la vil·la romana de Vilauba 3D i la visita al parc neolític de la Draga de Banyoles.