Un total de 12 treballs s’han presentat als Premis Astrobanyoles de Recerca i Divulgació Científica que aquest any han arribat, ja, a la seva catorzena edició. El certamen, impulsat per l’entitat Astrobanyoles encarregada de fer difusió de l'astronomia i la ciència en tots els seus àmbits, pretén contribuir a potenciar les vocacions científiques entre els joves estudiants de la comarca.
Per a fer-ho, els Premis Astrobanyoles distingeixen cada any els millors treballs de recerca de la comarca en àmbits diversos. Per primera vegada, la convocatòria establia dues categories: una primera destinada als treballs de batxillerat en l’àmbit de les ciències i una segona per als projectes d’àmbit tecnològic. L’acte de lliurament dels XIV Premis Astrobanyoles es va dur a terme divendres al vespre a El Tint on es va aprofitar per recordar un dels impulsors dels guardons i antic membre d’Astrobanyoles, Josep Lluís Díez, que ens va deixar el passat mes de gener.
Quant als premis, cadascun dels tres instituts de Banyoles va presentar quatre treballs i l’alumne de l’Institut Josep Brugulat Grau Serramitjana va guanyar el premi en la categoria A, destinada als treballs de batxillerat en l’àmbit de les ciències, amb el seu treball “La Bioquímica de l’Esport”, un estudi que utilitza la bioquímica per analitzar un esport d’alt nivell com és el piragüisme. Laura Feixas, també de l’Institut Josep Brugulat va endur-se el premi en la categoria B al millor projecte en l’àmbit tecnològic, amb el seu treball “La fotografia analògica, els secrets que guarden les sals de plata”.
En aquest treball ha creat una càmera de fotografia analògica totalment operativa des de zero i l’ha utilitzat per fer les excel·lents fotografies que es van poder veure en una exposició a la Llotja del Tint fa uns mesos. Fa pocs dies, Feixas havia guanyat també un dels premis CRACS de la UdG.