El Consorci de l’Estany va trobar, l’estiu passat, dos exemplars de 'pseudemys rubriventris', tortugues autòctones del sud-est de nord-amèrica que no s’havien trobat mai en un entorn natural a Catalunya.

Els tècnics del Consorci de l’Estany no van identificar de seguida de quina espècie es tractava, que es caracteritza pel color ataronjat de la closca i per les ratlles grogues que té a la pell. De fet, la seva identificació s'ha allargat uns mesos i s'ha acabat incorporant en un article científic publicat en una revista internacional de la British Herpetological Society sobre les poblacions de tortugues exòtiques al nord-est de la península ibèrica.

Concretament es van trobar un mascle i una femella d’entre 1’5Kg i 2Kg. El tècnic responsable del Consorci de l’Estany, Miquel Campos destaca que aquesta troballa mostra com encara hi ha persones irresponsables que alliberen les seves mascotes a la natura, quan se’n cansen.

Durant els últims deu anys, el Consorci de l’Estany ha treballat per retirar les espècies exòtiques invasores de l’estany de Banyoles. En aquest temps s’han eliminat, entre d’altres, uns 700 exemplars de tortuga, sobretot de la tortuga de Florida, de galtes vermelles, que és la que millor s’ha adaptat a l’entorn. Aquest any s’ha trobat un niu amb ous, que s’han posat en una incubadora per assegurar-se que es tracta d’una espècie invasora.

A banda de l’eliminació d’espècies invasores, des del Consorci de l’Estany també es treballa en la reintroducció d’espècies autòctones, com la tortuga d’estany. De fet, recordem que aquest mes de juliol, s’han alliberat vuit exemplars de tortugues d’estany a les Llacunes de Can Morgat i, amb aquestes, ja són 158 les tortugues alliberades a aquest entorn en els últims deu anys.


Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) per a millorar l'experiència de l'usuari i per a recollir informació estadística anònima que s'envia a tercers per al seu processament. Si ho accepteu cliqueu "D'acord"; si voleu més informació sobre la política de privacitat accediu a "Saber-ne més", o podeu continuar sense habilitar les galetes (l'experiència de navegació es podria veure afectada).